Genel

Boyun Fıtığına Cerrahi Müdahale Hangi Şartlarda Gereklidir

  Boyun fıtığı da diğer fıtık türleri gibi yaşam kalitesini düşüren ve insanın hareketlerini oldukça fazla engelleyen bir rahatsızlıktır. Omurlar arasında yer alan diskin zamanla dejenerasyona uğraması ve işlevini yitirmesi sonucunda ortaya çıkan boyun fıtığı travmaya, duruş bozukluğuna, ani hareketlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Boyun fıtığı tedavisinde cerrahi müdahale öncesinde farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlaç, fizik tedavi, enjeksiyon gibi yöntemlerle fıtığın gerilemesi beklenir. Eğer yeterli gerileme gerçekleşmiyorsa cerrahi müdahale yapılması gündeme gelir.


Boyun Fıtığının İlerlemesi 

     Boyun fıtığının en kolay tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale görülse de aslında akut durumlarda gerileme beklenir. Akut durumun gerilemesi için postür düzenleme, kas gevşetici veya ağrı kesici kullanma gibi yöntemler tercih edilir. Eğer bu yöntemlerin uygulanması sonucunda ortaya çıkan ağrılarda azalma görülmezse cerrahi müdahale uygulanır. Boyun fıtığında ağrı kesici ile birlikte uygulanan yöntemlerin etki etmemesi rahatsızlığın ilerleyeceğini gösterdiğinden dolayı cerrahi işlemlerden çekinmemek gerekir. İlerlemiş boyunfıtığında kollarda ve ellerde güç kaybı, parmaklarda kavrama bozukluğu, kişinin yaşam kalitesinde azalma, el ve kol bölgesinde uyuşma ya da hissizlik, kaslarda güç kaybı ve erime cerrahi müdahalenin zorunlu hale gelmesinin temel nedenleri arasında yer alır.


Yeni Cerrahi Yöntemler

     Boyun fıtığında cerrahi uygulamalar öncesinde mutlaka diğer yöntemlerin denenmesi gerektiği öneriliyor. Boyun fıtığının en kesin çözümünün ameliyat olduğu biliniyor olsa da her vaka ameliyatlık olmayabiliyor. Ameliyata karar verilmeden önce kontrollü olarak diğer yöntemler denenmeli, hasta sürekli gözetim altında tutulmalı ve ilerleme olmayan durumlarda ameliyat tercih edilmeli. Boyun fıtığı ameliyatında kullanılan yeni yöntemler sürecin oldukça kontrollü ve konforlu olmasını sağlıyor. Ameliyat sonrası söz konusu omurlar arasına yerleştirilen protez diskler ömür boyu koruma sağlasa da hastalık başka omurlarda tekrarlayabiliyor. Bu nedenle mikroteknik olarak adlandırılan ameliyat sonrasında kişinin boyun fıtığından korunmak için dikkat etmesi öneriliyor. Ufak bir kesi ile yapılan operasyonda hasarlı disk çıkarılıyor ve yerine protez disk takılıyor. Bu sayede kesin sonuç elde edilse de boyun fıtığını bir kere yaşamış kişilerde tekrarlama riski her zaman devam ettiği için boyun fıtığından korunma yöntemlerinin uygulanması bu süreçte önem arz ediyor.

Author


Avatar